Teknikk evaluering.

Teknikk evaluering

Treningsprogresjon for utøvere i Fauske Svømmeklubb.

Denne siden vil hjelpe deg å evaluere riktig treningsmengde i henhold til teknisk utførelse i svømming. Den bygger på 6 teknikk punkter. Det er viktig med en tilrettelagt treningsprogresjon i henhold til utøvernes kapasitet og teknikk. Dette sikrer at utøverne får en lang og varig prestasjonsutvikling. Utøvernes treningsbelastning blir økt ved å gradvis legg til høyere volum og intensitet. Ved å utsette kroppen for en høyere belastning enn tidligere, stimulerer vi til fysiologiske endringer som hjelper utøveren å tåle den nye belastningen.

Vi kan bruke kalkulatoren under til å beregne anbefalt treningsmengde for hver enkelt utøver. Kalkulatoren tar hensyn til tre ulike ferdighetsnivåer:

  • Teknikk nivå
  • Prestasjonsnivå
  • Treningsbakgrunn

Teknikk nivå

Vi bruker følgende kartleggings modell for å kartlegge utøvernes tekniske nivå.

Ferdighet

Nivå 1

Nivå 2

Nivå 3

Nivå velger

Flyte

Utøveren flyter litt på mage og rygg, men beina og hoften synker.

Utøveren flyter godt på mage og rygg. Ryggen er fri for vann når utøveren flyter på magen. Utøveren klarer også å flyte litt på siden.

Denne linken viser en utøver for teknikk nivå 2 for flyting.

Utøveren flyter utmerket på mage, side og rygg. Utøveren klarer også å holde flyte egenskapene samtidig som han/hun utfører bevegelser.

Utnyttelse av oppdrift

Utøveren klarer å utnytte oppdriftspunktet til å gjøre små endringer av kroppsposisjonen, men mangler balanse. Slik at utøveren mister flyte egenskapene etter kort tid.

Utøveren er i stand til å bruke og manipulere oppdriftspunktet til å gjøre mindre endringer av kroppsposisjonen i vannet uten å miste flyte egenskaper.

Denne linken viser en utøver på teknikk nivå 2 for utnyttelse av oppdriftspunktet.

Utøveren er i stand til å bruke og manipulere oppdriftspunktet til å gjøre større endringer av kroppsposisjonen i vannet uten å miste flyte egenskaper.

Denne linken viser en utøver på teknikk nivå 3 for utnyttelse av oppdriftspunktet.

Fremdrift

Utøvere med en sykluslengde under 1,6 meter per syklus på de siste 10 meterne av en 50 meter fri.

Utøvere med en sykluslengde på over 1,6 meter per syklus på de siste 10 meterne av en 50 meter fri.

Utøvere med en sykluslengde på over 2 meter per syklus på de siste 10 meterne av en 50 meter fri.

Rytme

Utøvere som trenger enda mer trening for å få inn en jevn flyt i alle svømmearter.

Utøveren håndterer 2 og 4 og takt på crawl. Samt treffer bare litt for tidlig eller for sent med kickene på butterfly og bryst. Synligjøres ved at utøverne holder en nesten jevn fremdrift gjennom alle faser av armtak syklusen.

Utøveren håndterer 2, 4 og 6 takt på crawl. Samt treffer riktig timing på butterfly og bryst. Synligjøres ved at utøverne holder jevn fremdrift gjennom alle faser av armtak syklusen.

Anatomisk teknikk

Utøvere som gjennomfører armtakene med albuene over skulderlinjen på crawl.

Utøverens svømmestil virker stort sett avslappet og fin. Bare med noen bevegelser hver syklus som går utenfor utøverens naturlige leddutslag.

Utøverens svømmestil virker avslappet og fin. Bevegelses mønsteret er innenfor eller på grensen for utøverens naturlige leddutslag.

Muskel spenning

Utøveren strammer musklene mer enn nødvendig. Dette kan ofte observeres under fremføringsfasen i alle svømmearter. Følg med om musklene strammes unødvendig mye i faser som ikke gir fremdrift.

Utøveren har en relativt avslappet fremføring i alle stilarter.

Utøveren klarer å optimalisere muskelspenning i kontraksjonsfasen og slappe av under den eksentriske fasen.

Teknikk kalkulatoren

Resultatet skal komme her